Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek na wędzonce

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1/2 szt
wędzony boczek 300 gram
cebula 2 szt
włoszczyzna mrożona 200 gram
zakwas na żur 1/2 litra
grzybki w occie 1/2 słoiczka
gęsta śmietana 1 szkl
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
majeranek 2 łyżki
czosnek 3 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek na wędzonce

W garnku zagotować 3/4 litra wody. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę - wrzucić do gotującej się i osolonej wody. Gotować pod przykryciem 10 minut. Boczek pokroić w paski i zesmażyć na złoty kolor w odrobinie oleju. Cebulę obrać i drobno posiekać - dodac do smażonego boczku i smażyć razem przez 3 minuty - przełożyć do garnka z ziemniakami. Dodać mrożoną włoszczyznę i gotować na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Wlej zakwas i wymieszaj dobrze. Grzybki osączyć z zalewy, jeżeli są to większe sztuki to pokrój na połówki i dodaj do zupy. Śmietanę rozprowadź w żurku i gotuj jeszcze 3 minuty. Gotowy żurek doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodaj też majeranek i przeciśnięty czosnek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 11.11.2012 20:09
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak