Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczana przystawka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 6 szt
masło 3 łyżki
kminek 2 łyżki
czosnek 3-4 ząbki
sól
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 (gruba)

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczana przystawka

Ziemniaki umyc i ugotowac w mundurkach w osolonej wodzie. Odstawić do przestudzenia. Pokrój każdego ziemniaka na plastry - średniej grubości. Każdy plaster ziemniaka posmaruj masłem. Plastry ziemniaków podziel na 3 grupy. Jedną z nich posyp grubą solą morską i odłóż. Kminek wsypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i podgrzewać - tak, aż poczujesz aromat (ok 2-3 minuty). Przesypać do miseczki i delikatnie rozgnieść.
Czosnek obrać i pokroić w cienkie plastry. Dwie pozostałe grupy ziemniaków posyp drobną solą. Na jednej z nich ułóż czosnek, a drugą posyp rozgniecionym kminkiem. Wszystkie ziemniaki ułóż na wyłożonej pergaminem blasze i piecz 10-15 minut w rozgrzanym do 180\'C piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 27.02.2012 09:35
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak