Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z bryndzą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto: mąka 3 szkl.
jajko
szczypiorek usiekany 3 łyżki
wędzony boczek 10 dkg
sól
oliwa 1 łyżka
bryndza 20 dkg
Farsz: 1/2 kg
botwinka 1/2 kg
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z bryndzą

przygotować farsz:liście botwiny delikatnie opłukać pod bieżącą wodą włożyć do garnka i sparzyć wrzątkiem lub obgotować w posolonym wrzątku,odcedzić i drobno pokroić,włożyć do miski,dodać posiekany szczypiorek oraz rozgnieciony widelcem ser,starannie wymieszać,przyprawić pieprzem i papryką ewentualnie solą do smaku,mąkę przesiać na stolnicę,wymieszać z odrobiną soli,dodać jajko i stopniowo dolewać letnią wodę,wyrobić ciasto powinno być ścisłe ale elastyczne,cienko rozwałkować i wycinać szklanką krążkina każdy nakładać porcje nadzienia i dokładnie zlepiać brzegi,wrzucać do osolonego wrzątkui gotować aż wypłyną na wierzch,boczekpokroić w kosteczkę i wysmażyć na oliwie,polać pierogii od razu podawać,można też polać skwarkami i króciutko zapiec w piekarniku ok.10-15min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 12.09.2014 11:46
są świetne polecam
Ola1young 30.01.2014 14:49
nie jadłam pierogów z bryndzą jeszcze !
Wacław 05.01.2013 10:42
fajny przepis
bami 07.07.2011 10:25
Ciekawy przepis, szkoda, że na zdjęciu nie widać wnętrza :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak