Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z wołowiną

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto: mąka 2 szkl.
sól szzypta
jajko
margaryna 2/3 kost.
woda zimna 3 łyżki
Nadzienie:
mielona wołowina 30 d
cebula 4 szt.
smalec 2 łyżki
ogórek kiszony
koperek 3 łyżeczki
sól
żółtko jajek 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z wołowiną

mąkę przesiać na stolnicy,dodać sól,jajko,pokrojoną w kawałki margarynę,wlać wodę i zagnieść ciasto,uformować kulę i odstawić do lodówki na pół godziny,cebulę obrać i posiekać,rozgrzać smalec wrzucić cebulą i usmażyć na rumiano,przestudzić,ugotowane jajko na twardo posiekać,ogórek i paprykę pokroić na kawałeczki,mieloną wołowinę wymieszać z cebulą,jajkiem,ogórkiem i papryką,dodać koperek wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem,schłodzone ciasto bardzo cienko rozwałkować podsypując mąką wycinać szklanką krążki,na każdym położyć porcję farszu,składać na pół i dokładnie zlepić brzegi,wierzchy pierogów posmarować rozkłóconym żółtkiem,układać na blasze tak aby się nie stykały i piec ok.15-20min.w temp.180st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 29.05.2012 07:44
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak