Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sorbet kiwi

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiwi 60 dag
cukier 1 szklanka
likier miętowy 50 ml
białko
sok cytrynowy pół łyżeczki
woda 300 ml
kiwi 1

Przepis i sposób przygotowania na: sorbet kiwi

Do garnka wlej wodę. Wsyp cukier. Postaw na ogniu, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i mieszając gotuj 5 minut, aż od momentu rozpuszczenia się cukru. Gotowy syrop przestudź. Białko schłodź w lodówce. Kiwi cieniutko obierz ze skórki. Owoce opłucz, pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do malaksera. Miksuj kilka sekund na najwyższych obrotach. Mus z kiwi przełóż na gęste sitko, a następnie dociskając łyżką przetrzyj. Przetarty mus z kiwi połącz z syropem. Wlej likier miętowy, wymieszaj. Białka wyjmij z lodówki. Wymieszaj z sokiem z cytryny (zamiast soku możesz dodać odrobinę octu). Ubij mikserem na sztywną, lśniącą pianę. Pianę z białek dodaj do musu. Masę sorbetową przelej do metalowej formy. Wstaw do zamrażalnika na 3 godz. Mieszaj co pół godz. Następnie sorbet zamrażaj przez noc. Sorbet nałóż do pucharków. Udekoruj kiwi i miętą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak