Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pigwówka - nalewka z pigwy

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pigwówka, czyli nalewka z pigwy to aromatyczny i słodki trunek, który idealnie sprawdza się jako aperitif. Sprawdźcie jak łatwo go przygotować!

Składniki:

spirytus 1/2 litra
pigwa 1 kilogram
cukier drobny 1,5 kilograma
wódka 1/2 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Pigwówka - nalewka z pigwy

Pigwówka to tradycyjny napój alkoholowy, do przygotowania którego potrzebujecie ok. kilograma dojrzałych owoców pigwy, cukru, spirytusu oraz wódki - to wszystko! 

Przepis na pigwówkę jest banalnie prosty, a smak i aromat tego alkoholu nieustannie zachwyca podniebienia wszystkich tych, którzy go spróbują. Co ważne, pigwówka wymaga czasu na "przeżarcie", tak by osiągnąć pełnię smaku i aromatu. Butelki z gotowym alkoholem warto przechowywać w zaciemnionym i chłodnym miejscu nawet przez kilka tygodni. im dłużej, tym lepiej. 

Pigwówka przepis:

1. Owoce pigwy należy dokładnie umyć. Przekroić i wyciąć gniazda nasienne. Potem kroić na paski.

2. Zasypać szklanką cukru i spirytusem. Spirytus wyciąga z owoców sok.

3. Po kliku dniach wymieszać, dolać wódkę i w ciągu tygodnia dosypywać cukier i mieszać. Odstawić niech stoi w ciemnym miejscu, ja mam specjalny duży słój na nalewkę.

4. Po miesiącu lub dwóch (jeśli dotrwa) zlewać do butelek.
Nalewki podaje się w kieliszkach na nóżce, takich jak do likieru, można też w kieliszkach do wódki.

Pigwówkę można podawać jako aperitif, dodatek do deserów lub dodać ją do przygotowania oryginalnych koktajli. Smacznego!

Więcej przepisów na przepyszne przetwory z dodatkiem pigwy znajdziecie w serwisie Doradca Smaku: 

Dżem z pigwy 

Syrop z pigwy

Konfitura z pigwy, cynamonem i cytryną 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 21.05.2015 09:58
pigwówka mniam
[email protected] 21.06.2012 19:45
Pychota
agnieszka214 12.05.2011 09:19
pycha
agnieszka214 12.05.2011 09:19
pycha
Kate131 18.06.2010 07:32
CIEKAWE JAK TO SMAKUJE:)
IlonaAlbertos 01.06.2010 20:00
Pysznie wygląda banditko :)
Iwusia 30.05.2010 21:41
mniammm .... no to zdrówko ;)
banditka 28.05.2010 08:40
Zdjęcie pigwówki już dodane - alkohol ma ladny miodowy kolor i jest pyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak