Przepis i sposób przygotowania na: Marysieńka z orzechami
* jajka 7 szt
* cukier 1 szkl
* kakao 2 łyżki
* mąka pszenna 5 łyżek
* proszek do pieczenia 2 łyżeczki płaskie
* Placek 2
* orzechy włoskie krojone 25 dkg
* białka 5 szt
* cukier 20 dkg
* miód 1,5 łyżki
* mąka ziemniaczana 1 łyżka
* mąka pszenna 1 łyżka
* proszek do pieczenia 1 łyżeczka
* Krem
* mleko 0,5 L
* cukier waniliowy 1 szt
* żółtka 5 szt
* cukier 20 dkg
* mąka ziemiaczana 1,5 łyżki
* margaryna 1 kost
* Polewa
* margaryna 100 gr
* mleko 3 łyżki
* kakao ciemne 2 łyżki
* cukier puder 2 łyżki
Placek 1:
białka ubić dodać cukier, żółtka ubić na sztywno dodać kakao i mąkę z proszkiem wymieszać. Piec na blasze z papierem 30 min w 170 st. Zimny placek przekroić na 2 części.
Placek 2:
białka ubić dodać orzechy i pozostałe składniki wymieszać. Piec na blasze wyłożonej papierem 30 min w 170 st.
Krem:
odlać pół szkl mleka, resztę zagotować. Utrzeć żółtka z cukrami dodać mąkę i pół szkl mleka-wlać na gorące mleko i ugotować budyń. Utrzeć margarynę i dodać zimny budyń.
Polewa:
roztopić margarynę dodać mleko cukier i kakao mieszając zagotować i ochłodzić.
Warstwy ciasta:
pierwsza część 1 placka, połowa kremu, 2 placek, druga połowa kremu, druga część 1 placka, polewa