Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pilaw z mięsem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 200 gram
masło 2 łyżki
olej 2 łyżki
Goździki całe Prymat 2 szt.
Szafran nitki Prymat 1/3 łyżeczki
kardamon 1/3 łyżeczki
mięso wołowe 25 dag
cebula biała 1 szt.
marchewka 1 szt.
koperek kilka gałązek
sól
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 2 ziarenka

Przepis i sposób przygotowania na: pilaw z mięsem

Ryż przepłucz, osącz i odstaw. Na patelni rozgrzej olej i sklarowane masło. Włóż pokrojone masło, dodaj pokrojoną cebulę i przyprawy, zrumień. Przełóż do rondla z grubym dnem. Na wierzchu ułóż pokrojoną marchewkę i koperek. Zalej wodą tak, by przykryła pilaw. Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie prawie miękkie. Wsyp ryż, uzupełnij wodę tak, by przykryła potrawę. Zagotuj i trzymaj na wolnym ogniu, aż woda odparuje, a ryż będzie miękki. Zestaw z ognia i pozostaw pod przykryciem przez kwadrans. Najpierw wyłóż na półmisek ryż, a potem resztę potrawy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 10.01.2012 13:17
Przepis brzmi zachęcająco :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak