Przepis i sposób przygotowania na: Słodko– kwaśna sałatka ogórkowa na zimę.
2 l wody,
2,5 szklanki cukru,
1,5 szklanki octu 10%,
3 listki laurowe.
Do słoika:
2 ziarna pieprzu,
2 ziarna ziela angielskiego,
0,5 ząbka czosnku,
gałązka kopru.
Ogórki dokładnie umyć, pokroić w cienkie plasterki. Zalać wodą osoloną dwoma łyżkami soli i odstawić na godzinę. Następnie odcedzić wodę.
Do słoików włożyć wszystkie składniki podane wyżej i układać pokrojone ogórki.
Zalewę przygotować z podanych składników i zagotować.
Gorącą napełnić słoiki. Ogórki muszą być pokryte zalewą. Słoiki szczelnie zamknąć.
Do dużego garnka wlać wody, wstawić ogórki i pasteryzować 5 minut.
Gorące wyjąć z garnka.