Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek cytrusowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 gram
cukier drobny 100 gram
żółtka jaj 3 sztuki
mąka 250 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
pomarańcza 1 sztuka
cytryna 1 sztuka
limonka 1/2 sztuki
brązowy cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek cytrusowy

Masło posiekaj, połącz z żółtkami, cukrem i mąką wymieszaną z proszkiem. Zagnieć ciasto, schłódź w lodówce przez 30-40 minut. Z rozwałkowanego ciasta uformuj 2 prostokątne mazurki. Z okrawków przygotuj wałeczki lub warkoczyki, ułóż z nich kratkę na cieście. Posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem i piecz przez 15 minut w temperaturze 190 stopni. Cytrusy sparz wrzątkiem i drobno pokrój. Włóż do rondla, posyp brązowym cukrem, podduś prze 5 minut, wymieszaj z dżemem. Okienka mazurków wypełnij dżemem z owocami, wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka/picola 31.03.2011 18:33
pyszne
Iwona51
Iwona51 23.01.2011 00:32
uwielbiam ciasta cytrynowe
bogumiła3 17.09.2010 20:52
super
marta0906 17.09.2010 11:47
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak