Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Proste ptysie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 200 g
masło 100 g
woda 200 ml
jaja 5 sztuk
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Proste ptysie

Masło z wodą i szczyptą soli doprowadzić do wrzenia w średniej wielkości garnku.
Szybkim ruchem wsypać przesianą mąkę do wrzątku i dalej gotować na małym ogniu stale mieszając.
W momencie gdy ciasto zrobi się gładkie, lśniące i zacznie odstawać od brzegów garnka zdjąć z ognia i zostawić do przestudzenia.

Do letniego ciasta stopniowo dodawać lekko rozbełtane jaja, mieszając mikserem z łopatkami spiralnymi do uzyskania miękkiego i w miarę jednolitego ciasta.
Łyżką formować ptysie i układać na posypanej mąką pszenną blasze.
Piec do zrumienienia około 20 minut w temperaturze około 200 stopni i ważne!!! nie otwierać piekarnika bo ptysie upadną.

Po upieczeniu jeszcze gorące ptysie przekroić nożem i ułożyć na metalowej kratce do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ilona15 05.01.2012 13:21
faktycznie wyglądają jak bułeczki, ale to pewnie kwestia sposobu nałożenia ciasta przed pieczeniem na blachę. Przepis super
TyTaN 06.06.2010 21:55
wyglądają jak bułki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak