Puszyste racuszki

Puszyste racuszki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    1/2 kg
  • drożdże świeże

    50 gr
  • mleko ciepłe

    1 1/2 szklanki
  • cukier

    4-5 łyżek
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do misy, dodać sól, 4 łyżki cukru i wymieszać.
W osobnym naczyniu przygotować zaczyn z drożdży.
Drożdże rozkruszyć, zasypać 1 łyżką cukru i zalać 1/2 szklanki letniego mleka.
Odczekać, kiedy zaczyn jest gotowy dodać do mąki.
Następnie dodać jajko i resztę mleka (też musi być letnie).
Ciasto wyrobić i zostawić do wyrośnięcia ok 1,5 godz.

Uwaga:
ciasto nie może być ani za rzadkie ani za gęste.

Kiedy ciasto jest gotowe na patelni rozgrzewamy olej (musi go być dość dużo) i w osobnym naczyniu mamy gorącą wodę.
Łyżkę maczamy w gorącej wodzie, nabieramy ciasto i kładziemy na rozgrzanym oleju, smażymy na złoty kolor.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat