Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszyste racuszki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 1/2 kg
drożdże świeże 50 gr
mleko ciepłe 1 1/2 szklanki
cukier 4-5 łyżek
jajko 1 sztuka
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste racuszki

Mąkę przesiać do misy, dodać sól, 4 łyżki cukru i wymieszać.
W osobnym naczyniu przygotować zaczyn z drożdży.
Drożdże rozkruszyć, zasypać 1 łyżką cukru i zalać 1/2 szklanki letniego mleka.
Odczekać, kiedy zaczyn jest gotowy dodać do mąki.
Następnie dodać jajko i resztę mleka (też musi być letnie).
Ciasto wyrobić i zostawić do wyrośnięcia ok 1,5 godz.

Uwaga:
ciasto nie może być ani za rzadkie ani za gęste.

Kiedy ciasto jest gotowe na patelni rozgrzewamy olej (musi go być dość dużo) i w osobnym naczyniu mamy gorącą wodę.
Łyżkę maczamy w gorącej wodzie, nabieramy ciasto i kładziemy na rozgrzanym oleju, smażymy na złoty kolor.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak