Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybki marynowane

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby leśne 2 kg
woda 3,5 szklanki
ocet 1 szklanka
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
cebula 1-2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka szt
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybki marynowane

Grzyby oczyścić i wypłukać. Zagotować w dużym garnku, następnie zmienić wodę i ponownie zagotować. Odsączyć. Przygotowane grzyby powkładać do słoiczków do ¾ wysokości słoika.
Zalewa: zagotować w dużym garnku wodę z cukrem, solą, liściem laurowym, zielem angielskim, cebulą i ziarnami pieprzu. Gotować ok. 5 min. Ostudzić i lekko ciepłą zalewą zalać słoiki prawie do pełna.
Słoiki dobrze zakręcić i włożyć do dużego garnka z wodą i ściereczką na dnie. Woda powinna dochodzić do ¾ wysokości słoika. Przykryć przykrywką i doprowadzić do wrzenia. Pasteryzować (gotować na małym ogniu) przez 7 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 18.06.2012 21:04
pyszne
gosia561 24.02.2012 16:54
dobra sprawa
barbara11561 06.09.2011 08:43
pyszne grzybki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak