Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pikantny makaron z mięsem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone min 0,5 kg
pomidory krojone z puszki 1-2 puszki
cebula 1 średnia
koncentrat pomidorowy 1-2 łyżeczki
czosnek 3-4 ząbki
chilli
Papryka słodka mielona Prymat
cukier 1-2 łyżeczki
Kucharek przyprawa do potraw
bazylia
makaron rurki 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: pikantny makaron z mięsem

cebulę pokroić drobno i zeszklić na patelni, następnie dodać drobno pokrojony czosnek i podsmażyć. Do tego dodać mięso mielone i razem smażyć na średnim ogniu dodając przyprawy (chilli, papryka słodka, kucharek, bazylia). do podsmażonego mięsa dodać pomidory z puszki i razem dusić na małym ogniu. Po chwili dodać 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (dla koloru) oraz 1-2 łyżeczki cukru aby zlikwidować kwaśność. Wszystko dusić jeszcze przez chwilę na małym ogniu dodając przyprawy (chilli, papryka, bazylia,itp.) do uzyskania właściwego dla siebie smaku - pikantności. Ponadto w czasie smażenia zagotować wodę i ugotować makaron. Makaron można podawać polewając go przyrządzonym sosem lub jak ja wolę w dużym garnku (naczyniu) makaron i sos razem wymieszać aby składniki się przeszły i dopiero podawać na talerzu. Dodatkowo posypać startym żółtym serem i udekorować listkiem bazylii lub mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa36 28.08.2012 21:16
wypróbuję
mic 16.01.2012 12:27
cos dla mnie
mic 16.01.2012 12:27
cos dla mnie
jamci37 27.01.2011 14:36
zapomniałem napisać w przepisie że najlepszy do tego jest makaron penne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak