Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywa w śmietanie z serem pleśniowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 1/2 kg
ziemniaki 1 kg
cebula 1 szt
olej do smażenia
gęsta śmietana 1 szkl
sól
pieprz
natka pietruszki kilka gałązek
gałka muszkatołowa szczypta
rokpol 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywa w śmietanie z serem pleśniowym

Ziemniaki umyć i ugotowac w mundurkach na pół twardo - ok 10-15 minut, ostudzić obrać i pokroić w cząstki. Marchewke obrać i pokroić w grube plastry - ugotowac w osolonej wodzie na pół twardo - ok. 10 minut. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i zeszklic na nim cebulę. Dodać pokruszony ser pleśniowy i wlać śmietane. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Do gotującego się sosu wrzucić obgotowana warzywa i dusić na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Natkę pietruszki opłukać, osączyć i drobno posiekać. Posypać nią obficie warzywa w sosie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak