Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietanowiec na biszkopcie

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej tortowej 8 dag
cukru pudru 20 dag
jajek 4 szt.
proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki
śmietany 30% 400 ml
śmietany 18% 200 ml
mleko 100 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżek
galaretek truskawkowych 2 szt.
herbatników 2 paczki
soli szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietanowiec na biszkopcie

Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić z nich sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do ubitej piany stopniowo dodawać 8 dag cukru pudru i żółtka. Na samym końcu połączyć z mąką pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać na dużą formę (25x35) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180ºC na około 25 minut. Wyjąć, ostudzić i przekroić wzdłuż na połowę.

Galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Schłodzić.

Przygotować dwie formy do keksów. Każdą z nich starannie wyłożyć folią spożywczą. Na spód wlać po kilka łyżek schłodzonej galaretki. Wstawić do lodówki, aby stężała. Następnie ułożyć herbatniki i ponownie wlać po kilka łyżek galaretki i wstawić do lodówki. Pozostałą galaretkę również wstawić do lodówki, aby stężała.

Żelatynę rozpuścić starannie w gorącym mleku. Ostudzić. Śmietanę schłodzić, a następnie ubić z pozostałym cukrem pudrem. Na samym końcu połączyć z żelatyną (trzeba się spieszyć, bo śmietana szybko robi się bardzo sztywna). Przygotowaną masę wyłożyć na herbatniki i galaretkę. Wygładzić i \"powciskać\" między śmietanę kawałki zastygłej galaretki. Na wierzch ułożyć biszkopt i dokładnie docisnąć.

Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem śmietanowca wyłożyć go dnem do góry i zdjąć folię spożywczą. Smacznego:)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 05.09.2011 07:53
apetyczny
Sarenka 18.08.2011 06:55
Wyglada przepysznie
iknkirke 28.06.2011 13:05
pycha
bejciu24 17.03.2011 13:22
apetycznie wygląda
Karolina92 16.02.2011 21:26
uwielbiam ciasta biszkoptowe ze smietana!!! Nigdy nie probowalam z herbatnikami do tego, ale to jest takie zachecajace :)
Nina7 08.02.2011 10:03
pyszności:)
MAR3STA 31.01.2011 16:10
wyśmienity;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak