Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zabajone

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko jajek 6 szt
cukier 6 łyżek
wino szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: zabajone

Wino najlepiej marsala , porto.
Niewysoki garnek napełnij do połowy wodą, gdy się zagotuje,zmniejsz gaz, by woda tylko parowała. Do metalowej miski wbij żółtka ,ubij trzepaczką, dodając cukier,aż powstanie puszysta gęsta masa. Miską ustaw na garnku z parującą wodą (nie można jej zanurzyć w wodzie) powoli nalewaj wino energicznie ubijajać. Kiedy piana znów będzie puszysta zdejmij z ognia i jeszcze chwile ubijaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak