Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

serowo-sezamowa przekąska

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

parmezan starty 7 dag
mąka 30 dag
masło zimne 7 dag
jaja 2 szt
jogurt naturalny 7 dag
sól szczypta
ser gouda 15 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: serowo-sezamowa przekąska

na wierzch: 1 białko, 3 łyżki wody, około 200 g sezamu.

Sery, mąke, wiórki masła i jajka zmiksować, najlepiej w maszynie lub mikserze.Dodac jogurt i zagnieść na blacie gładkie, ścisłe ciasto.Jeśli będzie się kleiło, to dodać jeszcze mąki.Z ciasta zrobić wałek i podzielić na 36 równych części.Z każdego uformować paluszek o długosci ok. 10 cm i rozpłaszczyć wałkiem na szer. 1-1 i 1/2 cm.Posmarować białkiem roztrzepanym z wodą, posypywać obficie sezamem i skręcać.Układać na blasze i wsadzać do piekarnika nagrzanego do 175\'C na 15 minut.Około 5 minut przed końcem można jeszcze posypać grubo startym żółtym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak