Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dorsz przekładany ziemniakami i pieczarkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dorsz 50 dag
pieczarki 20 dag
tłuszcz 1 łyżka
cebula 2 sztuki
śmietana ½ szklanki
mleko ½ szklanki
mąka 1 łyżka
jajko ugotowane na twardo 2
żółty ser 10 dag
pieprz mielony
pieprz ziarnisty
sól
Liść laurowy suszony Prymat
Do formy:
tłuszcz
Bułka tarta klasyczna Prymat
ziemniaki

Przepis i sposób przygotowania na: dorsz przekładany ziemniakami i pieczarkami

Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć w odrobinie oleju do momentu odparowania wody. Rybę włożyć do wrzątku z liściem laurowym, solą i pieprzem, gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie wyjąć rybę i osączyć z wody. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, ułożyć na dnie warstwę ugotowanych i pokrojonych w plasterki ziemniaków, posypać lekko solą i pieprzem ziarkach, następnie posypać pieczarkami, rozłożyć pokrojone w plasterki jaja na twardo, posypać solą i pieprzem, ułożyć kawałki ryby, polać mlekiem wymieszanym ze śmietaną, posypać przyprawami, mąką i połową startego sera na tarce o grubych oczkach. Z wierzchu posypać resztą sera i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 06.02.2012 20:51
dobry przepis
Ewelina47 01.08.2011 09:24
brzmi wykwintnie...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak