Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek przekładany makiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 gram
cukier puder 100 gram
mąka 220 gram
mąka ziemniaczana 30 gram
masa makowa w puszcze 1/3 puszki
żółtka jaj 2 sztuki
masło orzechowe 4-5 łyżek
polewa czekoladowa do ciast opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek przekładany makiem

Masło posiekaj, dodaj cukier, żółtka i mąkę. Zagnieć kruche ciasto, uformuj kulę, schłódź ją w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkuj i wylep nim tortownicę lub prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując niewysoki rant. Ponakłuwaj ciasto widelcem i nałóż masę makową. Piecz przez 40 minut w temperaturze 220 stopni, wystudź. Na zimny mazurek przełóż masło orzechowe i rozprowadź je równomiernie. Polej ciasto gotową polewą czekoladową i od razu udekoruj migdałami, bo czekolada bardzo szybko twardnieje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 06.04.2012 16:13
fajny
izoldaaa6 10.09.2010 10:32
ogólnie nie przepadam za mazurkami bo są za słodkie, ale z makiem żeby był to jeszcze nie widziałam :0

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak