Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynata II

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżki
ząbki czosnku 4 szt.
kulki pieprzu 2 łyżki
oliwa 60 ml
sok z cytryny 2 łyżki
kurczak kawałki 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Marynata II

Sól i przeciśniety przez praskę czosnek, przecieramy (miażdzymy), dodajemy pieprz i rozkruszamy (miażdżymy dokładnie).Dolewamy oliwę, sok z cytryny. Mieszamy.
Marynatą nacieramy dokłądnie kawałki kurczaka, układamy w naczyniu lub wkładamy do folii i zostawiamy na noc w lodówce. Na następny dzień przekładamy do formy wyłożonej folią aluminiową wraz z marynatą i pieczemy 40 minut w 220 stopniach. Jest ostre, więc super smakuje z ryżem i surówką z marchwii i jabłka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 23.04.2012 14:42
wspaniałości
cukiereczek 01.11.2011 08:52
przepyszna
IlonaAlbertos 19.07.2011 23:18
Kurczak w takiej marynacie musi być przepyszny.
jolaxa1 09.02.2011 22:24
świetne
Mati13 27.01.2011 14:43
wspaniałe danie i na pewno bardzo aromatyczne:)
Mysiunia 26.01.2011 15:45
świetne miesko! :)
pawel6 26.01.2011 14:58
Mięso w takiej marynacie musi super smakować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak