Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

grzebyki drożdżowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
drożdże 5 dag
jajko 2 szt
cukier waniliowy 1 szt
cukier 10 dag
mleko 1 szkl
dżem porzeczkowy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: grzebyki drożdżowe

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, a gdy wyrosną dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, po tym czasie wałkować dość cienko, posmarować dżemem cały płat ciasta i zwinąć jak roladę, pokroić na kawałki i każdy naciąć z jednej strony, rozłożyć delikatnie, aby wyszedł kształt grzebyka, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem.
Piec na złoty kolor

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owca441 13.04.2011 17:50
smaczne
misia53 05.02.2011 19:57
Czuję ten zapach z piekarnika....
teresa18 01.02.2011 17:36
mniam, akurat nie mam nic słodkiego pod ręką a tu takie cacka
jolajka 31.01.2011 09:48
powiem wam, że dżem porzeczkowy też jest ważny w tym przepisie, jego słodko-kwaśny smak wspaniale współgra ze smakiem ciasta drożdżowego
eli82 31.01.2011 09:33
smaczne
IZABELA29 27.01.2011 14:16
lubię drożdżowe i na pewno wypróbuję te wersje
MAR3STA 26.01.2011 21:47
pyszne te grzybki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak