Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PSZENNE BUŁKI ZE SMALCEM

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna ok 90 dag
malec 1 łyzka czubata
sól 1 łyzka
cukier 2 łyżeczki
drożdże 3 dag
woda 50 (ciepła)
woda 450 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: PSZENNE BUŁKI ZE SMALCEM

Do 450 ml gorącej wody dodać zimny smalec i pozostawić do rozpuszczenia i przestygnięcia.Drożdże rozpuścic w 50 ml ciepłej wody, dodac cukier i trochę mąki.Wymieszać dobrze i pozostawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać sól, wyrośnięte drożdże i wlewać po trochu wodę ze smalcem.Zarabiać około 5-7 minut.Włożyć do naoliwionej miski, przykryć i pozostawić do podwojenia objętości.Po tym czasie zarobić chwilkę i podzielić na 12-16 równych części. Zkażdej robić okrągłe bułeczki, klaść na blasze, przykryć i pozostawić do podrośnięcia.Przed samym wlożeniem do pieca ponacinać każdą bułeczkę 2 razy.Piec w 200\'C przez 25-30 minut. Pychotka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak