Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaczki gotowane 1 kg
udko z kurczaka 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
marchewka 3 sztuki
pieprz do smaku
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżka
papryka czerwona 1/2 sztuki
kostka rosołowa 2 sztuki
Przyprawa do flaków klasyczna Prymat 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 3 ziarna
cebula 1 sztuka
seler 1/2 sztuki
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki

Flaki dokładnie oczyścić, kilkakrotnie obmyć w zimnej wodzie. Następnie zalać wrzątkiem gotować około 20 min i odlać wodę i wlać nową i tak z 3 razy. Następnie gotować około 3 h. Powinny być bardzo miękkie. W osobnym garnku gotujemy rosołek z udek i warzyw, dodajemy 2 kostki rosołowe. Gdy rosół jest już gotowy wyciągamy mięso i kroimy na drobe kawałki, marchewke mozna zetrzeć lub pokroić w drobną kostkę lub paseczki. Ugotowanie flaki kroimi w nie za grube paski i dodajemu do rosołu. Pasło rostopić i udusić na nim posiekaną cebulkę i paprykę. Dodać do flaczków. Następnie dodajemy resztę przypraw. Liśc laurowy, ziele angielskie, przyprawę do flaków, majeranek, gałkę, sól, pieprz. Wszytsko dokładnie wymieszać i gotować około 15-20 min. Smacznegooo !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak