Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowe flaczki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaki wołowe 1-1,5 kg
kości wołowe 0,5 kg
seler 1 sztuka mała
por 1 sztuka
pietruszka 1-2 sztuki
cebula 1 sztuka
masło 2 dag
smalec 2 dag
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowe flaczki

Kości dokładnie umyć, następnie podzielić je na części, wrzucić do garnka, zalać zimną wodą, dodać przyprawy i gotować w celu uzyskania bulionu. Flaki dokładnie oczyścić, w miarę potrzeby obgotować 2- 3 razy, następnie zalać zimną wodą, zagotować, dodać bulion z kości i gotować do uzyskania miękkości. Wszystkie warzywa dokładnie umyć, obrać i pokroić w paseczki lub kostkę, wrzucić do rondelka, zalać je wodą i dusić na małym ogniu. Flaki po ugotowaniu należy odcedzić i pokroić w drobne kawałki- paseczki, wedle uznania. Z mąki i tłuszczu należy przygotować zasmażkę, przestudzić i dodać do flaków. Do tego należy dodać uduszone warzywa, wymieszać, doprawić wedle uznania i zagotować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 01.06.2013 23:28
Narobiłaś mi smaka na przepyszne flaczki
IKrakowianka 28.02.2013 20:35
Ja nie przepadam, ale dobrze przyprawione są smaczne :)
IZABELA29 16.12.2011 10:44
a ja nie za bardzo
IlonaAlbertos 19.07.2011 23:15
Iwusia, ja też :)
Iwusia 19.09.2010 09:54
Lubię flaczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak