Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto rumowo-waniliowe
Masa rumowa:
1 łyżeczka Proszku do pieczenia
5 jajek
3 łyżki kakao
250 g margaryny
200 g cukru pudru
3 łyżki mleka
300 g mąki pszennej
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i dodawać kolejno żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.Dodać mleko, olejek rumowy i białka ubite na pianę.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć łyżką porcje ciasta (nie rozsmarowywać), w miejsca wolne wyłożyć masę waniliową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 45 minut. Ciasto posmarować polewą rumową.
Polewa rumowa:
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka kakao
olejek rumowy
Cukier i kakao zalać wrzącą wodą (około 1-2 łyżek). Masa musi być dość gęsta, jeżeli za rzadka dodać cukier puder i olejek do smaku. Posmarować gorące ciasto.