Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto rumowo-waniliowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

budyń waniliowy 1 op
jaja 3 szt
cukier 4 łyżki
masło stopione 10 dag
ser biały 1\2 (mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto rumowo-waniliowe

Jajka zmiksować z cukrem, następnie dodać ser, budyń (proszek) i masło.

Masa rumowa:
1 łyżeczka Proszku do pieczenia
5 jajek
3 łyżki kakao
250 g margaryny
200 g cukru pudru
3 łyżki mleka
300 g mąki pszennej

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i dodawać kolejno żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.Dodać mleko, olejek rumowy i białka ubite na pianę.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć łyżką porcje ciasta (nie rozsmarowywać), w miejsca wolne wyłożyć masę waniliową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 45 minut. Ciasto posmarować polewą rumową.

Polewa rumowa:
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka kakao
olejek rumowy

Cukier i kakao zalać wrzącą wodą (około 1-2 łyżek). Masa musi być dość gęsta, jeżeli za rzadka dodać cukier puder i olejek do smaku. Posmarować gorące ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak