Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka w piwie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

golonka 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
piwo ciemne 0,5 litra
marchew 2 sztuki
seler 5 dag
por 10 dag
ziele angielskie 2 sztuki
sól2 3 łyżeczki
czosnek1 5 ząbków
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
majeranek 2 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka w piwie

Golonki oczyścić z włosia i umyć, a następnie gotować na małym ogniu z dodatkiem kucharka, soli, liści laurowych i ziela angielskiego. Po ok. 1,5 h dodać obrane warzywa i gotować jeszcze 40 min. Golonkę wyjąć delikatnie na talerz i zostawić do wystygnięcia ,
Z wymienionych składników (oprócz cebuli) przygotować marynatę. Na wystudzonej golonce zrobić nożem ozdobną kratkę, a następnie natrzeć marynatą i odstawić do lodówki na ok. 2 h. Po tym czasie ułożyć golonkę w naczyniu żaroodpornym, polać marynatą, obłożyć plastrami cebuli i piec w 200 stC ok. 30min, co pewien czas polewając mięso sosem. Golonkę, polaną sosem chrzanowym, podawać z pieczonymi ziemniakami i zasmażaną kapustą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 04.03.2017 14:38
Cudna :) Moja właśnie się dopieka :)
Lidzia 11.09.2015 17:19
Bardzo mi się podoba.
iwona332 17.09.2010 22:09
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak