Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka korzenne pod śnieżną pierzynką

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dkg
mąka krupczatka 25 dkg
jajko 1 sztuka
masła 125 g
sól 1/3 łyżeczki
miód gryczany 1-2 łyżki
cukier trzcinowy 3/4 szkl.
przyprawa d/ciastek korzennych 1 op.
powidła śliwkowe 1/2 l
lukier
pistacje

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka korzenne pod śnieżną pierzynką

Mąki przesiałam z solą i przyprawą do ciasteczek korzennych. Dodałam masło pokrojone na kawałeczki i posiekałam bardzo dokładnie. Wbiłam duże jajko, dodałam cukier, miód (płynny) i zagniotłam ciasto - jeśli byłoby zbyt suche można dodać łyżkę gęstej śmietany. Ciasto zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na noc. Następnego dnia odrywałam po kawałku i rozwałkowywałam cienko, ok. 2 mm, delikatnie podsypując niewielką ilością mąki. Gdyby się lepiło można to robić wkładając kawałek ciasta między arkusze folii spożywczej. Foremką wycinałam kwiatki, parzystą ilość. Układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam po kilka min. w piekarniku nagrzanym do 160 st. C.
Powidła śliwkowe przełożyłam do rondla o grubym, nieprzywierającym dnie i smażyłam ok. 10 min. żeby były bardzo gęste. Gdy nieco przestygły posmarowałam nimi grubo połowę ciasteczek i przykryłam pozostałymi. Na wierzch sklejonych ciasteczek nałożyłam grubą warstwę lukru z białkiem przygotowanego w/g przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/93127/lukier-z-bialkiem.html . Zanim lukier zastygł posypałam je drobno pokruszonymi orzeszkami pistacjowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Miki 13.03.2012 19:50
super
Misia90 14.09.2011 09:53
ekstra
Marysia 14.09.2011 09:32
super
Karolina69 14.09.2011 09:18
fajne
Karolina92 23.06.2011 21:40
przefantastyczne! :)
Ewa104 01.02.2011 09:36
Ależ piękne, że szkoda je jeść.Muszę je wypróbować, zwłaszcza,że mam spory zapas powideł śliwkowych roboty mojej mamy.
Katarzyna/kate1980 26.01.2011 19:38
przepięknie Ci Pyza wyszły
Nina7 26.01.2011 14:17
pyszności
IZABELA29 26.01.2011 13:23
rewelacja
amorzenek 26.01.2011 08:22
smakowite
iwa643 26.01.2011 07:52
wygląda super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak