Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czarny chleb z kawą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Zaczyn:
woda 13 dag
zakwas żytni 1 łyzka
mąka żytnia 14 jasna

Przepis i sposób przygotowania na: Czarny chleb z kawą

W DRUGIM NACZYNIU:
50 g czerstwego chleba żytniego - dałam tatterowca
20 g mielonej kawy
10 g oleju roślinnego
180 g gorącej wody

Ciasto właściwe:
120 g mąki żytniej jasnej
180 g mąki pszennej chlebowej
1,5 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki suszonych drożdży instant

Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 12-16 godzin.
Chleb, kawę, olej zalewamy gorącą wodą a gdy ostygnie przykrywamy. Odstawiamy razem zaczynem na 12-16 godzin.
Następnego dnia łączymy zaczyn z namoczonym chlebem z kawą.
Dodajemy pozostałe składniki ciasta chlebowego i wyrabiamy łyżką lub mikserem na 1 prędkości 3 minuty i tyle samo na 2 prędkości. Przykrywamy ciasto i odstawiamy do wyrastania na 45-60 minut - mój chlebek wyrastał 70 minut.
Formujemy bochenek - chleb bardzo klei się do rąk więc dobrze je omączcie.
Przekładamay do koszyka i ponownie odstawiamy do wyrastania na 60 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 230\'C przekładamy chleb nacinając go lub nie.
Pieczemy chleb 10 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 210\'C i dopiekamy 30-40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak