Przepis i sposób przygotowania na: Cheeseburgery domowe i bułki do nich
3/4 szklanki mleka
2 łyżki roztopionego masła
3/4 łyżeczki soli
1,5 łyżki cukru
10 g świeżych drożdzy
1 jajko
2,5 szklanki mąki
1 żółtko i 1 łyżka mleka- do posmarowania bułeczek
1/4 łyżeczki słodu
2 łyżeczki otrębów pszennych
ser żółty
sos czosnkowy
ketchup
sałata
ogórek kiszony
W misce mieszamy ostudzoe masło, mleko, cukier i drożdze. Odstawiamy na 10 minut.
Wbiajmy jajko, połowę mąki i sól. Wyrabiamy dosypując pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto az będzie gładkie, elastycznie i nie lepiące.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Następnie formujemy 8 bułek, które układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia - dobrze je przy tym spłaszczając ręką. Odstawiamy je do wyrastania na 45 minut przykryte ściereczką.
Smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem, posypujemy sezamem - ja zapomniałam.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200\'c przez 15 minut.
Mięso doprawiamy solą, czosnkiem. Dodajemy granulowaną cebulę i dobrze wyrabiamy.
Formujemy osiem płaskich koteltów i smażymy z obu stron na brązowo. Gdy obrucimy je na drugą stronę to na każdego znich kładziemy plasterek sera żółtego.
Teraz składamy naszego chesseburgera- rozcinamy bułki i dół smarujemy sosem czosnkowym. Kładziemy sałaty, cheeseburgera, plasterki ogórka i górę polewamy ketchupem.
Przykrywamy górną częścią bułki.