Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik kajmakowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzeszki solone 5 dag
herbatniki 8 dag
masło 3 dag
cukier 1 lyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik kajmakowy

Masa:
40 dag masy kajmakowej/krówkowej
5 dag masła
10 dag cukru
cukier z prawdziwą wanilią - ja dałam 2 łyżki esencji waniliowej
3 jajka
60 dkg sera trzykrotnie mielonego
1 łyżka mąki pszennej

Polewa:
17 dkg masy kajamakowej
3 łyżki śmietanki kremówki
2 łyżeczki masła
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia - ja używam tortownicy o średnicy 24 cm.
Składniki spodu mielimy w malakserze.Wykładamy masę do tortownicy, uklepujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190\'C przez 12 minut.

Masło cieramy z cukrem i wanilią, dodajemy 230 g kajmaku i ucieramy na gładką masę, następnie dodajemy jajka i po łyżce sera i mąkę. Dobrze wszystko razem miksujemy.
Masę przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 180\'C. Pieczemy 45-50 minut.
Po 30 minutach sprawdżcie stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się zrumienił, przykryjcie wierzch folią aluminiową.
Wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Kiedy zupełnie ostygnie, wyjmujemy i przygotowujemy polewę.

17 dag masy kajmakowej wkładamy do garnuszka, dodajemy 3 łyżki mleka i gotujemy na malutkim ogniu, aż masa stanie się bardziej płynna. Jeśli będzie miała grudki to należy ją zmiksować.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 łyżeczki masła i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną polewą polewamy wierzch całkowicie ostudzonego sernika.
Posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi. Schładzamy w lodówce minimum godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak