Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka z aromatycznymi ziemniaczkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kaczki 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
imbir starty 2 łyżki
miód 2 łyżki
sok pomarańczowy 2 łyżki
ocet winny 1 łyżka
Goździki całe Prymat 6 sztuk
ziemniaki 1 kg
rozmaryn 2 gałązki
sos sojowy 1 łyżka
Sól ziołowa jodowana Prymat
dżem pomarańczowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka z aromatycznymi ziemniaczkami

W misce zmieszać sok pomarańczowy, ocet winny, miód, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty imbir, dżem z gorzkich pomarańczy, sos sojowy. Wszucic do tego goździki dokładnie wymieszać i odstawić na pół godziny. W tym czasie przygotować kaczkę. Piersi powinny razem ważyć ok 0,5 kg. Piersi dokłądnie umyć i ponacinać delikatnie skórkę w paru miejscach. Zamoczyć piersi w marynacie, dokładnie natrzeć wszystkimi składnikami i zostawić na całą noc w lodówce- najlepiej przykryć folią.
Następnego dnia obrać ziemniaki, pokroć w grube plastry, przełożyć do naczynia żaoodpornego, najlepiej płaskiego, szerokiego, posypać solą ziołową, dodać rozmaryn, wszystko ze sobą wymieszać.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Pierś z kaczki ułożyć na kratce, skórką do góry. W piekarniku pod karatką postawić blaszkę na której będzie się zbierał tłuszcz- najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia. Centralnie pod kaczką postawić naczynia z ziemniakami.
Piec w 180 stopniach ok 30-40 minut aż kaczka się ładnie zarumieni i ziemniaki będą upieczone. w czasie pieczenia mniej więcej co 10 minut polewać kaczkę pozostałą marynatą.
Po upieczeniu kaczkę wyłożyć na talerz, odczekac 10 minut i pokroić w plastry.
Kaczka wychodzi idelanie krucha, a ziemniaki na które skapywał podczas pieczenia tłuszcz i resztki marynaty są zniezwykle aromatyczne

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 18.12.2011 22:20
Pacpaw, jest jest :) zapraszam tu: http://www.doradcasmaku.pl/blog/1450/wpis/34/gorzkie-pomarancze.html
Edyta38 28.07.2011 19:49
extra
pacpaw 04.02.2011 01:04
zaintrygował mnie dżem z gorzkich pomarańczy. Często z niego korzystasz, a ja pierwszy raz się z tym spotykam. Jest szansa, że usłyszę kilka słów więcej na ten temat? :o)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak