Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tostowy chleb z ziołami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 3 dag
cukier 1 łyżeczka
mleko 1 szkl
masło 3 łyzki
jaja 2 szt
sól 1 łyżeczka
Pieprz biały mielony Prymat szczypta
mąka 1\\2 kg
natka pietruszki 1 filiżanka

Przepis i sposób przygotowania na: Tostowy chleb z ziołami

Drożdże, cukier i 4 łyżki mleka mieszać do czasu rozpuszczenia się drożdży. Roztopione masło o temperaturze pokojowej wymieszać z resztą mleka, jajkami, przyprawami i dodać do drożdży.Dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto, po czym odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i dodać pokrojone nacie pietruszki, szczypiorku i koperku.Formę do chleba o długości 30 cm wysmarować masłem, wypełnić ciastem i odstawić do wyrośnięcia.Powierzchnię ciasta posmarować odrobiną mleka, głęboko ponacinać nożem i oprószyć mąką. Chleb piec na dolnym poziomie rozgrzanego piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak