Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Patisony nadziewane

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej 2 łyżki
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
marchew 2 szt
seler 0,5 szt
papryka 2 szt
sól
pieprz
ketchup
mąka 2 łyżki
mleko 2 łyżki
pietruszka zielona
patison kilka szt
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Patisony nadziewane

Większe patisony parzyć 3-4min we wrzącej wodzie jeśli
trzeba obrać cienko ze skórki. Przekroić w poprzek. Usunąć
gniazda nasienne. W 2 łyżkach oleju przesmażyć na złoto
posiekaną cebulę z ząbkiem czosnku. Obrane i utarte na
tarce 2 marchwie, pół dużego selera, 2 strąki papryki pokrojone
w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem oraz papryką w proszku.
Farszem napełnić połówki patisonów, potem je spiąć wykałaczkami,
włożyć do prodiża lub rondla, dodając przecier pomidorowy lub
keczup oraz podprawić zasmażką z 2 łyżek mąki o 2 łyżek mleka,
śmietany lub oleju. Jeszcze dodać kostkę lub przyprawę do zup w
płynie albo sos sojowy. Nadziewane patisony posypujemy
pietruszką lub koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati13 23.09.2011 19:19
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak