Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegetariańska zapiekanka

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 3
pomidory 2
cukinia pół
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
mleko szklanka
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
parmezan starty 2 łyżki
oregano świeże gałązka
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Wegetariańska zapiekanka

1. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na niezbyt grube plasterki. Obgotować w osolonej wodzie, dokładnie osączyć. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić na grube plasterki, oddzielić stwardniałe kawałki.
2. Zrobić sos beszamelowy : na patelni rozpuścić masło. Dodać mąkę, przesmażyć, nie zarumieniając. Zestawić z ognia, połączyć z zimnym mlekiem. Postawić na ogniu, mieszając, podgrzewając, aż zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem i gałką musztardową.
3. Żaroodporne naczynie natłuścić oliwą. Układać na nim plastry ziemniaków, cukinii i pomidorów. Polać beszamelem, posypać startym parmezanem. Piec 30 minut w 190 stopniach C. Posypać listkami oregano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak