Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

RURKI

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto : mąke pszenna 50 dkg
margaryna 25 dkg
żółtka jaj 2 szt
śmietana kwaśna 8 łyżek
ocet 1 łyżka
sól szczypta
cukier waniliowy 1 szt
cukier puder 1 szklanka
mleko 0,5 litry
masa 1 szt
budyń śmietankowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: RURKI

Wykonanie
Przygotować ciasto: mąkę wysiekać z margaryną, dodać żółtka , śmietanę ,sól i ocet.Wyrobić.Zarobione ciasto rozwałkować na cienki placek , pokroić w paski i nawijać na foremki do rurek.Ułożyć na blaszce i piec ok.10-15 min na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.( Mi z tego ciasta wychodzi ok 50 szt rurek).

Przygotować masę budyniową: cukier puder utrzeć z margaryną, dodać żółtka i cukier waniliowy.Budyń ugotować na mleku a gdy wystygnie, dodać do masy i ucierać na jednolity krem.(masę dodawać stopniowo w małych ilościach i musi być zimna bo inaczej się zetnie) Gotowym nadzieniem wypełniać środki rurek. (Ja napełniam woreczkiem, nakładam masę i robię mała dziurkę na rogu i wyciskam). Na końcu posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak