Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka poznańska

    60 dkg
  • cukier

    2 szklanki
  • margaryna

    1 szt
  • żółtka jaj

    2 sz
  • proszku do pieczenia

    1 łyżeczka
  • smietana 18%

    3 łyżki
  • budyń śmietankowy

    2 szt
  • mleko

    1 litr
  • cukier puder

    do posypania
  • jabłko kwaśne

    1,5 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę posiekać z mąką ,i 1 szklanką cukru. Gdy posiekamy to dodajemy żółtka, proszek do pieczenia ,oraz śmietanę i zagnieść ciasto.Gdy ciasto będzie już zagniecione dzielimy na 2 części.Pierwsze ciasto wyłożyć na dużą blachę posmarowaną wcześniej tłuszczem i posypaną trochę bułką tartą.Jabłka obrać i pokroić na kawałki według uznania. Pokrojone jabłka wysypujemy na ciasto które jest już na blaszce,i posypujemy cynamonem (tak nie za dużo , nie za mało). Z 1 Litra mleka odlewamy trochę na wymieszanie budyniów a resztę zagotować z 1 szklanką cukru. Wymieszane budynie wlewamy do mleka i chwile jeszcze gotujemy . Odstawiamy do wystygnięcia.Gdy budyń już będzie ostudzony to nakładamy go na jabłka (róbcie to dwoma łyżkami jest łatwiej).Gdy budyń będzie już nałożony to dajemy na to drugą część ciasta tylko rozwałkowaną i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 60min w 180 stopniach . Można posypać cukrem pudrem , albo ciepła szarlotkę zjeść z bita śmietaną.
Rada ---(budyń ugotuj na samym początku to szybciej się ostudzi, bo musi być zimny jak będziecie go dawać na jabłka).

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat