Gołąbki z tartych ziemniaków.

Gołąbki z tartych ziemniaków.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • olej

    2-3 łyżki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • kostka rosołowa

    1 szt
  • masło

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt
  • kapusta

    1 mała
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki, obrać i i utrzeć na tarce. Przysmażyć na oleju cebulę /na rumiano/.Na nią wyłożyć ziemniaki, doprawić solą i pieprzem - podgrzewać, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając.
Z kapusty wyciąć głąb, włozyć do wrzątku , gotować, stopniowo odrywając sparzone liście. Wystudzić, odkrawać nerw, nakładać masę ziemniaczana i zwijać gołąbki.Dno brytfanki wyłożyc pozostałymi liśćmi, układać ciasno gołąbki> Zalać wrzącą wodą z rozpuszczona kostką rosołową i masłem. Dusić 45-60 minut w piekarniku.
Podawać polane wytopionymi ze słoniny lub wędzonki skwarkami, ale najlepsze są z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Monika58

18.09.2012 08:28
fajne

adam1f

11.05.2011 00:22
niezłe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat