Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony z uszkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

burak 1,5 kg
czosnek 4 ząbki
chleb razowy 2 kromki
majeranek do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
uszka
mąka 2 szklanki
sól do smaku
Farsz:
cebula 1 sztuka
olej 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
woda letnia 1/2 szklanki
grzyby suszone 20 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z uszkami

Kilogram ziemniaków razem z czosnkiem i chlebem włożyć do słoja, zalać dwoma litrami osolonej letniej wody i przykryte odstawić w ciepłe miejsce na 4 dni. 1/2 kg buraków obrać, pokroić i zalać wodą, gotować przez pół godziny. Dodać przecedzony zakwas, zagotować, przyprawić.
Grzyby namoczyć na noc. Później ugotować, zmielić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić, dodać razem z bułką tartą do grzybów. Doprawić i wymieszać. Z mąki, soli i wody zagnieść ciasto. Rozwałkować, powycinać krążki. Na każdym nałożyć trochę nadzienia zlepić, gotować kilka minut. Uszka dodajemy do barszczu i podajemy gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 28.03.2013 21:45
uwielbiam bae=rszczyk z uszkami
AURELKA 20.03.2013 20:01
uwielbiam ten barszczyk
Motorek 04.06.2011 23:46
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak