Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rybna zapiekanka joli

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety rybne 50 dag
tłuszcz 1 łyżka
cebula 2 sztuki
śmietana ½ szklanki
mleko ½ szklanki
mąka 1 łyżka
jajko ugotowane na twardo 2
żółty ser 10 dag
sól
pieprz ziarnisty
pieprz mielony
Liść laurowy suszony Prymat
Do formy:
tłuszcz
Bułka tarta klasyczna Prymat
ziemniaki

Przepis i sposób przygotowania na: rybna zapiekanka joli

Grzyby namoczyć w wodzie na trzy godziny i ugotować. Grzyby pokroić w plasterki i podsmażyć w odrobinie oleju do momentu odparowania wody. Rybę włożyć do wrzątku z liściem laurowym, solą i pieprzem, gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie wyjąć rybę i osączyć z wody. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, ułożyć na dnie warstwę ugotowanych i pokrojonych w plasterki ziemniaków, posypać lekko solą i pieprzem, następnie posypać grzybami, rozłożyć pokrojone w plasterki jaja na twardo, posypać solą i pieprzem, ułożyć kawałki ryby, polać mlekiem wymieszanym ze śmietaną, posypać przyprawami, mąką i połową startego sera na tarce o grubych oczkach. Z wierzchu posypać resztą sera i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak