Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

afrykańczyk

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 15 dag
jajko 8
cukier puder 20 dag
miód 10 dag
kakao 1 łyżeczka
mak 30 dag
mąka 4 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
z tego pieczemy ciasto makowe
białko 1 szkl
cukir 1 szkl
mąka 1/2 szkl.
mąka ziemniaczana 4 łyżeczki
ocet 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 1 kg
galaretka 2 szt
masło 1 łyżka
żółtko jajek 6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: afrykańczyk

z podanych składników pieczemy placki.margarynę ucieramy z cukrem dodając po jednym żółtku ,miód,mąkę,sodę oraz sparzony mak.na końcu delikatnie wymieszać pianę z białek.upiec 2 placki.następnie pieczemy placek biały,białka ubić z cukrem,dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem i ocet.następnie robimy masę jabłkową.jabłka obrać i zetrzeć na tarce podsmażyć na maśle,dodać suche galaretki i dokładnie wymieszać.z żółtek,mleka,cukru,mąki ziemniaczanej,mąki pszennej gotujemy budyń.po ostudzeniu utrzeć z kostką masła.przełożyć ciasto,najpierw ciasto makowe potem krem,placek biały,masa jabłkowa,krem,ciasto makowe,polewa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola28a 23.05.2011 21:13
rewelacja!
mirosława4 27.01.2011 20:50
ciekawa nazwa tego ciasta
teresa18 24.01.2011 18:22
trochę pracochłonne ale brzmi ciekawie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak