Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto z masą bananową

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3\\4 szkl
masło zimne 6 łyżek
sól szczypta
cukier 2 łyżki
żółtko jajek
olejek waniliowy
orzechy posiekane 1\2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z masą bananową

Masa:
- 2 puszki (po 40 dag) słodzonego mleka skondensowanego
- 1/2 szklanki kremówki
- 1 łyżka rumu
- olejek waniliowy
- 4 banany
Oraz:
- 3 łyżki kawy instant
- 2 szklanki kremówki
- 1/2 szklanki cukru


z podanych składników zagnieć ciasto. Wyklej nią formę na tartę, włóż na godzinę do lodówki. Piecz 20 minut w temp. 175°C. Zrób masę: mleko podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż zgęstnieje i nabierze złotego koloru (25 minut). Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, rum i wanilię. Posmaruj zimne ciasto. Gdy masa ostygnie, przykryj plasterkami bananów. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Rozpuść kawę w łyżce wody, dodaj śmietanę i cukier, ubij. Ozdób ciasto, włóż na 2 godziny do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak