Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki z dodatkiem smalcu

2.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód sztuczny 1/2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
masło 20 dag
jaja 6 sztuk
mąka 1 kilogram
smalec 5 dag
olej 1/3 szklanki
śmietana 1/2 szklanki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka

Lukier:

sok z cytryny z 1 sztuki
cukier puder 1,5 szklanki
kolorowa posypka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki z dodatkiem smalcu

Do rondla wlać miód, wsypać zwykły i waniliowy cukier, dodać masło. Postawić na małym ogniu. Mieszając czekać, aż się rozpuści. Powstałą masę pozostawić do ostudzenia. W tym samym czasie ubić całe jajka na puszystą masę.

Do miski wsypać mąkę, dodać masę miodową i ubite wcześniej jajka. Dodać smalec, śmietanę, olej, sodę i przyprawę do piernika. Wszystko razem dobrze wyrobić na gładkie ciasto i włożyć do lodówki na 24 godziny. Na drugi dzień, ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać foremką gwiazdki. Układać je na wysmarowanej tłuszczem formie. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 12 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie ostudzić.

Do soku z cytryny wsypać cukier puder i zmiksować mikserem. Następnie polukrować pierniczki i udekorować kolorową posypką.

Z przepisu wychodzi około 150 sztuk gwiazdeczek. Są one miękkie zaraz po upieczeniu, ale żeby dotrzymały się do Świąt należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (np. plastikowym lub metalowym).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak