Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZAPIEKANKA WŁOSKA

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron krajanka 400 g
mięso mielone 500 g
pieczarki 60 dkg
Sos sałatkowy włoski z bazylią i oregano Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: ZAPIEKANKA WŁOSKA

Makaron ugotować, odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni następnie dodać do niej mięso mielone i razem podsmażać (ok. 20 min.) dodając trochę soli i pieprzu do smaku. Usmażone mięso przełożyć do naczynia na wcześniej ułożony makaron tworząc warstwy.Pieczarki umyć i pokroić w cienkie paski po czym również podsmażyć i ułożyć w naczyniu na mięsie. W dalszej kolejności wykonujemy sos włoski: składniki w zależności od ilości sosu ja lubię jak zapiekanka jest dość mokra więc dodaję słoik ketchupu pikantnego, mały koncentrat pomidorowy wymieszać w rondelku do tego 2 kostki rosołowe i trochę wody aby sos nie był zbyt gęsty. Do sosu dodajemy przyprawy proporcje według uznania i gustu ja dodaję: zioła prowansalskie, oregano, bazylię, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz po zagotowaniu sos jest już gotowy. Gotowym sosem polewamy naszą zapiekankę i posypujemy utartym, żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego do temp. 150 st. piekarnika na ok. 20 min. Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zbysio 22.09.2011 20:12
ooooooooooo
zbysio 27.03.2011 16:10
super
zbysio 23.01.2011 21:30
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak