Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

aromatyczny gulasz z kurczaka

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi z kurczaka 2 sztl
olej
kostka Prymat do sosów
cebula 1 szt.
Przyprawa curry orientalna Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
śmietanka do gotowania
natka kolendry 0,5 (suszona)
seler naciowy 1,5 (w oliwie)

Przepis i sposób przygotowania na: aromatyczny gulasz z kurczaka

1. Seler naciowy w oliwie z oliwek robię sama ( nać selera drobno siekam i ubijam w małym słoiczku; zalewam oliwą z oliwek -dolewam jej po trochu i stukam słoiczkemi o blat, aż wypełni się oliwą; seler można pasteryzować i trzymać w lodówce; świetny dodatek do mięs).
2.Mięso pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić w piórka.
3. Na patelni rozgrać olej ( najlepiej z dodatkiem oliwy z oliwek np. Oliwier); dodać cebulę oraz seler naciowy w oliwie. Gdy cebula zmięknie dodać curry i wymieszać.
4. Zwiększyć płomień i dodać mięso. Smażyć ,aż mięso będzie złote, często mieszając.
5.Zmiejszyć płomień do minimum. Kostkę do sosu rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Zalać mięso. Dusić około 20 min. pod przykryciem.
6.W połowie duszenia dodać suszoną papryczkę chili ( wyciągnąc ją w chwili, gdy sos będzie dostatecznie ostry.
7.Pod koniec duszenia dodać do sosu śmietankę oraz suszoną nać kolendry.
8.Zredukować sos.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 12.01.2013 11:13
mmm super;]
angelika14 24.05.2012 19:19
świetny przepis
Kate131 03.03.2012 08:44
lubie taki
wiola28a 10.01.2012 18:28
wygląda smakowicie
Małgorzata106 02.01.2012 19:32
super
suzana 25.07.2011 19:43
Niezły, prawie taki sam znajoma robiła na imprezę ostatnio :)
kate.500 02.06.2011 07:50
wyglada pysznie...
ewaa 18.04.2011 18:28
super
ElizaT 31.03.2011 11:03
Fajne !!!! Bardzo fajne !!!
Grażyna13 07.03.2011 12:23
Podoba mi się !
krzyniu1984 05.03.2011 07:56
bardzo fajny!
Faustyna 08.02.2011 12:15
Ciekawie przyprawiony gulasz:)
gacopierz23 30.01.2011 17:44
lubię taki pikantny gulasz
Joanna108
Joanna108 26.01.2011 09:05
Ja mam natkę z ogródka - sadzę właśnie dlatego, że nie można jej dostać. Można zastąpić mielonymi nasionami, ale w bardzo małej ilości, żeby ich aromat nie zdominował reszty smaków ... albo po prostu użyć tradycyjnej pietruszki.
kiziolek201 25.01.2011 16:52
Super:)
pacpaw 25.01.2011 15:48
natkę kolendry można zastąpić w ewentualnie kolendrą, bo natki na bank nie dostane :/

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak