Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

budyń z karmelem

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 750 ml
ryż 13 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: budyń z karmelem

* Do garnka wsypujemy 20 dkg cukru, zalewamy go odrobiną wody i gotujemy.
* Gdy cukier się rozpuści i uzyska karmelowy kolor, wlewamy go szybko do formy budyniowej i rozprowadzamy po wszystkich ściankach.
* Gotujemy ryż z mlekiem, masłem i szczyptą soli.
* Ubijamy żółtka z pozostałym cukrem i dodajemy do nich ostudzony ryż.
* Całość ucieramy dodając jednocześnie zmielone orzechy i wanilię.
* Z białek ubijamy pianę i mieszamy ją z masą.
* Całość przekładamy do formy i gotujemy przez godzinę.
* Po ugotowaniu budyń szybko wyciągamy z formy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiek1 24.01.2011 17:07
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak