Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka z niespodzianką

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 200 gram
jajko 2 szt
miód płynny 1 łyżka
margaryna 50 gram
mąka 300 gram
śliwki suszone do smaku
proszek do pieczenia 2 lyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka z niespodzianką

Suszone śliwki namoczyć w ciepłej wodzie i zostawić na 15 minut. Jajka wymieszać na jednolitą masę z cukrem. Dodać miód, proszek do pieczenia i margarynę wymieszać. Przelać masę do rondelka i dwa razy zagotować. Ostudzić. Przesiać mękę i zagnieść ciasto. Suszone śliwki nadziewać połówką albo ćwiartką orzecha włoskiego. Następnie z ciasta lepić okrągłe placki. W środek wkładać śliwkę z orzechem, zalepiać dokładnie. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować masłem. Piec 20 minut w 180 stopniach. Upieczone można smarować polewą czekoladową lub podawać tak jak upieczone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 02.05.2012 08:32
fajne;)
ronald88 15.08.2011 13:38
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak