Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chruściki błyskawiczne

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 3
śmietana 3 łyżki
ocet 1 łyżka
cukier puder 1 łyżka
mąka
olej 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Chruściki błyskawiczne

Przygotowanie: 15 minut

Smażenie: 15 minut

1. Wlej olej na miskę (im większa, tym więcej potrzebujesz oleju, ale też szybciej usmażysz chruściki), postaw na wolnym ogniu.

2. Wymieszaj w miseczce żółtka, śmietanę, ocet i cukier puder.

3. Dodawaj mąkę. Ciasto musi mieć konsystencję ciasta na makaron czy pierogi.

4. Dokładnie wyrób ciasto, żeby nie było grudek.

5. Rozwałkuj jak najbardziej. Potnij rozwłakowane ciasto na paski o szerokości ok. 2-3 cm (zależy od gusu).

6. Każdy pasek pokrój ukośnie na prostokąty (z jednego paska zrób 3-4 prostokąty). Na środku każdego prostokąta zrób nacięcie.

7. Zawijaj chruściki przeciągajc jeden z końców przez powstałą po nacięciu dziurkę. (świetna zabawa - uwielbiałam to jak byłam dzieckiem:))

8. Podczas całej pracy sprawdzaj olej. Jeśli nie masz wprawy i idzie ci to dość wolno (normalne na początku) to wstaw olej jak już będziesz miał/-ła wszystko gotowe. Spalony olej psuje smak chruścików!

9. Wkładaj delikatnie chruściki na rozgrzany olej (nie może być zimny, bo chruściki będę twarde i tłuste). Smaż z obu stron na złoty kolor.

10. Wyjmuj na papier śniadaniowy (żeby odsączyć tłuszcz).

11. Posyp wszystkie cukrem pudrem. Smacznego! I miłej zabawy! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 06.01.2013 01:20
mm rewelacyjne;)
stokrotka 22.08.2011 19:32
fajne
novita23 24.01.2011 14:43
super
Małgorzata113 23.01.2011 12:03
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak